Inwoners Amerika

Amerika, officieel de Verenigde Staten van Amerika genoemd, behoort tot de top 5 grootste landen. De Verenigde Staten had 250 jaar geleden nog geen 3 miljoen inwoners. Inmiddels staat Amerika op de derde plek van grootste landen met meer dan 318 miljoen inwoners. Amerika staat op de derde plek. India staat met 1,252 miljard inwoners op de tweede plaats en China pakt met 1,357 miljard inwoners de eerste plaats. .

De eerste bewoners, de Indianen, maken slechts een klein deel uit van de bevolking. Het aantal Indianen is echter wel flink gestegen. In 1960 bedroeg het aantal Indianen 547.000, in 1995 is het aantal Indianen gestegen naar 2,2 miljoen. In de jaren 60 kwam er vanuit Latijns-Amerika, Azië en Afrika een groot aantal migranten.

Nadat de Europeanen Amerika ontdekt hadden, gingen de Europeanen zich al vestigen in Amerika. De eerste mensen uit Europa die zich in Amerika vestigden waren de Spanjaarden in de 16e eeuw. In de 17e eeuw volgden de Engelsen, de Schotten, de Duitsers en de Nederlanders. In 1790 bestond de blanke bevolking uit circa 89% Engelsen en Schotten, 5% uit Duitsers, 2,5% uit Nederlanders en 1% uit Ieren. De Fransen vestigden zich aan het eind van de 17e eeuw in Mississippi. Begin 19e eeuw begon het aantal inwoners in Amerika flink te stijgen, de bevolking ging van 5 miljoen, naar 75 miljoen.

inwoners amerika

Nadat de Europeanen Amerika ontdekt hadden, gingen de Europeanen zich al vestigen in Amerika. De vroege Europeanen die op Amerikaans gebied vestigden waren mensen uit Spanje in de 16e eeuw. Daarna in de 17e eeuw volgden de Engelsen, de Schotten, de Duitsers en de Nederlanders. In 1790 bestond de blanke bevolking uit circa 89% uit Engelsen en Schotten, 5% uit Duitsers, 2,5% uit Nederlanders en 1% uit Ieren. De Fransen maakten hun kampen aan het eind van de 17e eeuw in Mississippi. Begin 19e eeuw begon het aantal inwoners in Amerika flink te stijgen, de bevolking ging van 5 miljoen, naar 75 miljoen.

Slavenhandel

De Europeanen overvielen dorpen en namen de bewoners mee. Destijds waren alleen de vorsten écht vrij. De Europeanen zette handelscontracten op, zodat ze de slaven niet meer zelf uit Afrika hoefde te halen. In ruil voor de slaven kregen de vorsten, alcohol, wapens en metaal. De slavenhandel werd in de 16e tot en met de 18e eeuw gedomineerd door de Spanjaarden, Portugezen, Engels en de Nederlanders. De slavenhandel werd in 1863 afgeschaft. Een groot deel van de getinte bevolking bleef in de Verenigde Staten wonen. Na de 2e Wereldoorlog trokken de meeste getinte mensen naar de grotere noordelijke steden van Amerika. In 2014 vormden de getinte mensen ongeveer 13% van de bevolking.

Criminaliteit in Amerika

De Verenigde Staten van Amerika staat met 2,3 miljoen gedetineerde bovenaan van de 218 landen. Deze lijst is samengesteld door het Internationale centrum van gevangenis studies in London. Per 100.000 inwoners in de Verenigde staten van Amerika zitten er 751 vast. China die meer dan 1 miljard inwoners heeft staat met 1,6 miljoen gevangenen op de tweede plaats. Rusland komt ook aardig in de buurt, van de 100.000 inwoners zijn er 627 gedetineerden. Het gemiddelde in officiële landen is 125 gedetineerde per 100.000 inwoners. Het gemiddelde van de landen is 125. Wapens zijn in de Verenigde staten erg makkelijk verkrijgbaar. Daardoor is er hoge percentage van gewelddadige delicten, dit verklaart dan ook het grote aantal gevangenen in de Verenigde staten.