Grand canyon Amerika

De Grand Canyon is een steile kloof gesneden door de Colorado rivier in Arizona, Verenigde Staten. De Grand Canyon is 447 km lang, maximaal 29 km breed en bereikt een diepte van meer dan 1,5 km.

De kloof en de aangrenzende rand bevinden zich in het Grand Canyon National Park, het Kaibab National Forest, het Grand Canyon-Parashant National Monument, het Havasupai Indian Reservation, het Hualapai Indian Reservation, en de Navajo Nation. Theodore Roosevelt, de toenmalige president, was een groot voorstander van het behoud van het gebied rond de Grand Canyon en bezocht het bij talloze gelegenheden om te jagen en te genieten van het landschap. Bijna twee miljard jaar aardse geologische geschiedenis is blootgelegd toen de Colorado-rivier en zijn bijrivieren hun kanalen door laag na laag van rots sneden terwijl het Colorado-plateau werd opgetild. Terwijl sommige aspecten over de geschiedenis van insnijding van de canyon worden besproken door geologen, verschillende recente studies ondersteunen de hypothese dat de Colorado-rivier zijn koers door het gebied ongeveer 5 tot 6 miljoen jaar geleden heeft gevestigd. Sinds die tijd heeft de Colorado-rivier het wegsnijden van de zijrivieren en terugtrekking van de kliffen gereden, gelijktijdig verdiepend en verbredend de kloof.

Duizenden jaren lang werd het gebied voortdurend bewoond door inheemse Amerikanen, die nederzettingen bouwden in de kloof en zijn vele grotten. De Pueblo mensen beschouwden de Grand Canyon als een heilige plaats en maakten er bedevaarten op. De eerste Europeaan die bekend was om de Grand Canyon te hebben gezien, was García López de Cárdenas uit Spanje, die in 1540 aankwam.

grand canyon

Duizenden jaren lang werd het gebied voortdurend bewoond door inheemse Amerikanen, die nederzettingen bouwden in de kloof en zijn vele grotten. De Pueblo mensen beschouwden de Grand Canyon als een heilige plaats en maakten er bedevaarten op. De eerste Europeaan die bekend was om de Grand Canyon te hebben gezien, was García López de Cárdenas uit Spanje, die in 1540 aankwam.

De Grand Canyon is een rivierdal op het Colorado-plateau dat verheven Proterozoïcum- en Paleozoïsche lagen blootlegt, en is ook een van de zes afzonderlijke fysiologische delen van de provincie Colorado Plateau. Het is niet de diepste kloof ter wereld (de Kali Gandaki-kloof in Nepal is veel dieper). De Grand Canyon staat echter bekend om zijn visueel overweldigende grootte en zijn ingewikkelde en kleurrijke landschap. Geologisch gezien is het belangrijk vanwege de dikke opeenvolging van oude rotsen die goed bewaard zijn gebleven en zichtbaar zijn in de wanden van de kloof. Deze gesteentelagen registreren veel van de vroege geologische geschiedenis van het Noord-Amerikaanse continent.

Opkomst geassocieerd met bergformatie verplaatste deze sedimenten later duizenden meters omhoog en creëerde het Colorado-plateau. De hogere hoogte heeft ook geresulteerd in meer neerslag in het drainageruimte van de Colorado River, maar niet genoeg om de Grand Canyon-omgeving te veranderen van semi-aride. De stijging van het Colorado-plateau is ongelijk, en het Kaibab-plateau dat door de Grand Canyon wordt doorsneden, ligt meer dan 300 m hoger op de North Rim (ongeveer 1.000 ft of 300 m) dan aan de South Rim. Bijna alle afvoer van de North Rim (die ook meer regen en sneeuw krijgt) stroomt in de richting van de Grand Canyon, terwijl veel van de afvoer op het plateau achter de South Rim wegstroomt van de canyon (na de algemene helling). Het resultaat is diepere en langere zijrivieren en canyons aan de noordkant en kortere en steilere canyons aan de zuidkant. De temperaturen aan de noordrand zijn over het algemeen lager dan die aan de zuidrand vanwege de grotere hoogte (gemiddeld 8.000 voet of 2.400 meter boven de zeespiegel). Zware regenval is gebruikelijk op beide plekken tijdens de zomermaanden. Toegang tot de North Rim via de primaire route naar de kloof (State Route 67) is tijdens het winterseizoen beperkt vanwege wegafsluitingen.